България

Източната тангента в София ще се ремонтира от 25 септември

Понеделник, стартира ремонт на Източната тангента в София. Ще се ремонтира участъкът от АМ "Тракия" до Северната скоростна тангента.

На следващия ден - 26 септември, вторник - започва поетапен ремонт на участък от път I-1 (Е-79) София - Перник, през Владая. Ремонтът ще започне от отсечката между "Черния кос" и КПП "Владая". Ще се работи и в двете платна в посока София. Движението ще се пренасочи двупосочно в платната за Перник. За улеснение на трафика по време на строителните дейности, безопасното и безконфликтно пътуване, Агенция "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите да използват автомагистрала "Люлин" и третокласния път Голямо Бучино - Мало Бучино - Суходол.

"Тойота" изтегля 6,4 млн. коли от пазара

"Тойота" изтегля 6,4 млн. автомобила от пазарите по цял свят заради идентифицирани 5 различни технически проблема, съобщава БиБиСи. Около 3,5 млн. коли се изтеглят, за да бъде подменен кабел, свързан със страничните въздушни възглавници на шофьорското място. Той може да бъде повреден, когато се завърти волана, като резултатът от това може да е въздушната възглавница да не се разгърне при катастрофа.

Освен това има неизправности в кормилната система, при закрепването на седалките, чистачките и стартера, където има опасност от пожар при запалване.

Според експерти тази стъпка ще бъде едно от най-големите изтегляне на коли за ремонт в историята на автомобилния гигант. Най-масово ще бъдат изтеглени коли от моделите Yaris, произведени в периода 2005-2010 г., RAV4 и микробусите Hilux, произведени между юни 2004 г. и декември 2010 г.

Източник: News.bg

Китайци искат да вземат пристанище "Варна" на концесия

Китайски инвеститори проявяват интерес към пристанище „Варна" и може да участват в концесия на порта. Това съобщи посланикът на Китайската Народна Република Гуо Йеджоу, който се срещна с кмета на Варна Кирил Йорданов. Йеджоу уточни, че темата за пристанището винаги присъства по време на срещите между български и китайски държавни ръководители.

Дунав замръзна

Река Дунав е заледена изцяло от двете страни на русенското крайбрежие. Затова русенският областен управител Стефко Бурджиев извика извънредно заседание, съобщават от БНР.

Ледът, който е от западната страна на Русе може да създаде проблеми, ако тръгне надолу по течението. Това ще причини сериозни щети на плавателните съдове, както и на понтоните по брега.