Дунав мост 2 бе открит и заработи

Дунав мост 2 бе открит на 14 юни 2013 г. 

Мостът е построен в част на река Дунав, където широчината на реката е приблизително 1300 метра. Дължината на съоръжението е около 1.8 км. в железопътната и 1,4 км. в шосейна част на моста, с четири пътни ленти, влакова линия, тротоар и алея за велосипедисти. Общата ширина на пътното платно заедно с тротоарите е 31,35 метра.

Конструкцията на моста е уникална и се състои от три части: железопътна естакада на десет отвора по 40 м. и обща дължина 400 м.; мост над неплавателната част на река Дунав на осем отвора по 80 м.; мост над плавателната част на река Дунав на пет отвора, три от които по 180 метра.

Основната цел на комбинирания (пътен и железопътен) мост на река Дунав между градовете Видин и Калафат е създаване на постоянна пътна и железопътна връзка по Транс-европейски коридор № 4 и интегрирането на националната транспортна инфраструктура в европейската транспортна мрежа.

Според прогнозите се очаква общо 415 000 превозни средства да преминат през моста през първата година след отварянето му, от които 186 000 коли, 20 000 автобуса и 209 000 камиона, както и 4 745 влака в двете посоки, от които 730 пътнически влака и 4 015 товарни влака. В края на периода (2030 г.), броят на товарните влакове в двете посоки се очаква да достигне 8 504. Очаква се да се генерира трафик и от Гърция, Турция, Македония и съседния район на Сърбия.

 

По информация от ЕК общата стойност на проекта възлиза на 282 млн. евро, от които 106 млн. евро са отпуснати от европейските фондове, а останалите са национално финансиране и частни инвестиции.

Споразумението между правителствата на България и Румъния за техническите, финансовите, правните и организационните въпроси по изграждането на Дунав мост 2 бе подписано на 5 юни 2000 г. На 8 декември същата година бе подписан финансов договор за заем за финансиране на проекта с Европейската инвестиционна банка, като през 2004 г. е подписан и втори договор за заем с ЕИБ.

Поради забавяне в реализирането на проекта през август Европейската комисия взе решение да продължи действието на меморандума за финансирането на моста до края 2012 година. През февруари тази година двете страни създадоха съвместна търговска структура - оператор на новия мост между Видин и Калафат, със седалище в българския град.

Общата стойност на разходите за изпълнението на проектните и строителните работи на моста и прилежащата инфраструктура, за независимия надзор и техническата помощ за подготовка и управление на проекта, както и за придобиването на терени за строителство възлиза общо на 255 660 901 евро, по данни на транспортното министерство. (Свързващата инфраструктура на румънския бряг е финансирана по отделен финансов меморандум и национално съфинансиране на румънската страна на стойност 35 млн. евро.)

Източник: Money.bg


Печат   Е-мейл