КАТ глобяват за паркиране по снимка

КАТ ще може да глобява за неправилно паркиране само по снимка, пишат колегите от OFFNews. Това ще стане възможно след внасянето на промени в Закона за движение по пътищата. Проектозаконът е внесен в деловодството на парламента.

Вече ще може електронният фиш да не е подписан от длъжностно лице, а снимката от камера на пътните полицаи да важи за превишена скорост, неправилно изпреварване, паркиране, минаване на червен сигнал на светофара, движение в BUS лента или в аварийно платно на магистрала.

Законопроектът цели също да ограничи далаверата на румънците, които регистрират у нас коли и ги карат в родината си. Такива случаи имало засечени и с граждани от Италия и Франция. Вече всеки, който иска да прехвърли собствеността си на лице без адресна регистрация в България, ще е длъжен да отписва возилото от регистъра и да връща номерата му в КАТ. Ако не го направи, ще бъде глобен с 300 лева.

Третата важна промяна е пълното признаване на данните от стационарен дрегер. Уредът мери алкохолното съдържание в количество издишан въздух, а не в кръвта. Така шофьорите, които не искат да дадат кръв за проба, ще могат да изберат тест с дрегер.


Печат   Е-мейл