Съдят столична община за наредбата за паркиране

Новата наредба на Столична община, регламентираща платеното паркиране, която трябва да влезе в сила от 1 септември тази година, отива на съд.

От News.bg припомнят - според гласуваните от столичните общинари промени 150 лв. годишно ще плащат живеещите в синя зона и 100 лв. - в зелена. За втори автомобил цената ще е три пъти по-висока, тоест съответно 450 или 300 лв. Същевременно се разширява обхватът на участъците със специален режим на паркиране, като се въвежда и т. нар. зелена зона. Цената на синята зона скача двойно, като платеното паркиране ще важи и през събота.

От гражданско движение ДНЕС съобщиха на пресконференция в БТА, че ще подадат иск срещу новата наредба в Административен съд-София.
Адвокат на организацията обясни, че тя е в противоречие на редица закони. От ДНЕС са категорични, че новите правила на паркиране в София представляват беззаконие и рекет, както и че съдържат редица дискриминационни текстове.

Дни по-рано същият Административен съд - София отмени наредбата за столичния градски транспорт, с която през 2008 година бе увеличена цената на билетите.

На първо място считаме, че е нарушена конституцията, защото се въвежда дискриминация по местоживеене и по настоящ адрес, посочи юристът на ДНЕС. Наредбата не осигурява равни права на всички лица, за които се отнася, отбелязаха от сдружението и допълниха, че например живеещи в един и същи апартамент в центъра ще заплащат коренно различни суми за паркирането на автомобилите си.

Според наредбата „при недостиг на паркоместа, право на преференциално паркиране с винетни стикери имат първите заели паркоместата, а всички останали паркират по общия ред". Общината фактически признава, че не възнамерява да предоставя коректно предлаганата услуга, за която изисква годишна такса, и то за година напред, изтъкнаха още от ДНЕС.
Недопустимо е размерът на местните такси да се използва като бариера за използване на услугата, обобщиха от гражданската организация. От там са категорични, че липсва реципрочност между изискваната цена и предлаганата услуга.

От движението са на мнение, че базата, върху която се калкулира новото увеличение на таксите, е спорна. Липсва финансова обосновка. Спорно е и доколко събраните до момента такси са довели до повишаване на качеството на предлаганата услуга.

Наредбата противоречи и на Закона за обществените поръчки, защото дейностите по организация на движението са неправомерно дадени на Центъра за градска мобилност (бившето„Паркинги и гаражи"), без обществена поръчка. Липсата на конкуренция във възлагането на тези дейности обяснява и високите разходи по изпълнението им.

Чрез опцията „служебен абонамент" пък се нарушава закона за обществена собственост, тъй като публични площи се отдават под наем без конкурс или търг. Налице е и нарушение на закона за нормативните актове, защото наредбата не е придружена със задължителната оценка за въздействие, както и с мотиви за приемането й. Не е имало и обществено обсъждане.

В заключение от ДНЕС определиха наредбата на СОС като прибързана и необоснована. Столична община не осигурява условия за безпроблемно паркиране, а същевременно взима такса за това. Липсва реална възможност от страна на общината да предостави услугата, за която й се заплаща, обобщиха от там.

Проверка на news.bg показа, че общо за 2010 и 2011 г. софиянци са платили над 18 млн. лева за СМС паркиране, глоби от наложени „скоби" на колите им или вдигането им от т. нар. "паяци". Очакваме отговор и на новите си питания, отправени към Центъра за градска мобилност, свързани с платеното паркиране в столицата.

Източник: News.bg


Печат   Е-мейл