Целогодишно на фарове, задължително

След като депутатите приеха на второ четене на текстове на ЗИД на Закона за пътищата, вече шофирането на фарове е задължително и през деня, независимо от сезона.

Велосипедистите вече са длъжни да ползват светлоотразителна жилетка при управление на превозното средство и да се движат възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.

Важното е да се пази човешкия живот, каза Анастас Анастасов от ГЕРБ. Той посочи, че през лятото се образува мараня на асфалта и по-светлите коли трудно се забелязват. По време на здрач стават най-тежките катастрофи с челен удар, смята и Иван Вълков от управляващата партия.

Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 6 до 12 месеца и глоба от 500 до 1000 лв., който управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда до 1,2 на хиляда промила включително, установена с медицинско изследване и/или с техническо средство, определящо съдържанието на алкохол в кръвта чрез измерването му в издишвания въздух.


Печат   Е-мейл