България

Нощен градски транспорт в София

Нощен градски транспорт тръгва от 7 април 2018 година в София, съобщи зам.-кметът на Столична община Евгени Крусев. Линиите са 4 на брой, и ще пресичат града, така че да има връзка с всички квартали. Те ще се движат от 00.00 часа до 04.00 часа. Общата спирка на четирите линии, които ще носят съответно следните номера N1, N2, N3 и N4, ще е на пл. „Княз Александър Първи“. Цената на нощната карта за всички линии е 2 лева, а тя ще се продава от кондуктори вътре в автобусите. Колите на обществения транспорт ще имат отличителни знаци за нощен превоз, а спирките ще бъдат брандирани, така че да е ясно, че колите минават от там.

  • Линия №1 ще върви по маршрута ж.к.“Люлин 1,2“- ж.к.“Младост 4“.
  • Линия №2 ще свързва кв. „Обеля“ – ж.к. „Студентски град“.
  • Автобусите от линия№3 ще се движат между ж.к. „Овча Купел 2“ – ж.к. „Левски“ (Автостанция Изток)
  • Линия №4 - ж.к. „Дружба 2“ между ж.к. „Гоце Делчев“. Във всички Пунктове за продажба на превозни документи ще има карти с новите маршрутни схеми.
  • Автобусите няма да спират на всяка спирка, ако на нея няма хора, каза Крусев. Интервалът за движение ще е 40 минути, а времето за прекачване между линиите на общата спирка на пл. „Княз Александър Първи“– 5 минути.

Близо 900 000 лева са заделени за въвеждането на нощния транспорт. Общото увеличение на средствата за подобряване на услугата е 18 млн. лева като останалата част от средства са както за увеличаване на броя на колите за обществения превоз през активната част на деня, което намалява времето за чакане по спирките, така и за подобряване условията на труд в системата на градския транспорт.

Във всеки от автобусите ще има видеонаблюдение, както и паник бутон за шофьорите и кондукторите.

Билетите на автобусите поскъпват с до 2 лв

Билетите за автобусите от междуградските линии вече ще са с лев или два по-скъпи от досегашните. Това съобщиха превозвачите. Повишението на цените на билетите е следствие от поскъпването на дизела с 10%, допълват компаниите от бранша. Така еднопосочният билет от София до Варна например вече струва 33 лв., а от София до Бургас - 29 лв. Малките деца и възрастните хора ще имат право на намаление, както и досега. Превозвачите по закон са задължени да предоставят намаления на възрастни хора, ученици, студенти и ветерани.

Прелицензират автобусите от 1 януари 2012 год.

Над 90 на сто от автобусните превозвачи трябва да се прелицензират от 1 януари 2012 година. Това посочва новият директор на ИА „Автомобилна администрация" Валентин Божков, цитиран от вестник „Монитор". Повишените изисквания, които се налагат по отношение на  екологичните норми на двигателите, автоматично ще ограничат възрастта на автобусите, които се движат по пътищата у нас. По думите му ще бъдат уточнени и всички норми на безопасност, на които трябва да отговарят автобусите за превоз на пътници. Те ще са най-стриктни по дългите междуградски линии.

Според Божков прелицензирането ще махне от пътя всички „автономни" превозвачи, които са купили автобус на старо и са започнали работа като нелегално такси, но от по-голям калибър. От автобусния бранш напомнят, че това са около 6 000 души в цялата страна. Тъй като директно ограничение във възрастта на автобусите е нарушение на европейските правила, изискванията ще се отнасят до спазването на европейски регулации, свързани с опазване на околната среда, както и нивото на безопасност, което трябва да се осигури за всеки пътник.

Това включва както технически системи в самите автобуси, така и нови и модерни салони, колани на всяка седалка, които задължително да се ползват и съвременни пожарогасители. Това посочва заместник-министърът на транспорта Камен Кичев на експертна среща между специалисти от министерството, транспортната комисия в парламента и представителите на автобусния бранш. Собствениците на фирми коментираха, че въвеждането на тези регулации ще смъкне възрастта на всички рейсове до 7-8 години.

В новата транспортна схема ще бъде заложен такъв график на движението на автобусите, че те да не се движат „един върху друг", а на интервал, който да гарантира както безопасността при движение, така и лоялната конкуренция. Планът за движението на автобусите по републиканската пътна схема и връзката на тези автобуси с общинската транспортна схема ще се изпълнява поетапно, докато изтекат всички сключени договори на превозвачите.

Вдигат автобусните билети?

В разгара на летния сезон автобусните билети може да поскъпнат, предупреди председателят на Асоциацията на автобусните превозвачи Ивайло Константинов. По думите му поскъпването е неизбежно, ако цените на бензина продължат да растат и поскъпването прехвърли 7-8% за месец.

По-рано търговският директор на бензиностанции "Петрол" Иван Костадинов прогнозира скок в цента на бензина с още около 4 стотинки. Според него досега бензинът у нас е поскъпнал с под 7% от началото на месеца, а на международните пазари - с над 8%. Той обаче не прогнозира големи скокове в цените на горивата у нас.

Ивайло Константинов подчерта, че поскъпването на билета вече трябвало да е факт, защото има над 5% ръст при горивото. Той обаче припомни, че предходен ценови ръст на горивата не е отразен в стойността на превозните документи.