Прелицензират автобусите от 1 януари 2012 год.

Над 90 на сто от автобусните превозвачи трябва да се прелицензират от 1 януари 2012 година. Това посочва новият директор на ИА „Автомобилна администрация" Валентин Божков, цитиран от вестник „Монитор". Повишените изисквания, които се налагат по отношение на  екологичните норми на двигателите, автоматично ще ограничат възрастта на автобусите, които се движат по пътищата у нас. По думите му ще бъдат уточнени и всички норми на безопасност, на които трябва да отговарят автобусите за превоз на пътници. Те ще са най-стриктни по дългите междуградски линии.

Според Божков прелицензирането ще махне от пътя всички „автономни" превозвачи, които са купили автобус на старо и са започнали работа като нелегално такси, но от по-голям калибър. От автобусния бранш напомнят, че това са около 6 000 души в цялата страна. Тъй като директно ограничение във възрастта на автобусите е нарушение на европейските правила, изискванията ще се отнасят до спазването на европейски регулации, свързани с опазване на околната среда, както и нивото на безопасност, което трябва да се осигури за всеки пътник.

Това включва както технически системи в самите автобуси, така и нови и модерни салони, колани на всяка седалка, които задължително да се ползват и съвременни пожарогасители. Това посочва заместник-министърът на транспорта Камен Кичев на експертна среща между специалисти от министерството, транспортната комисия в парламента и представителите на автобусния бранш. Собствениците на фирми коментираха, че въвеждането на тези регулации ще смъкне възрастта на всички рейсове до 7-8 години.

В новата транспортна схема ще бъде заложен такъв график на движението на автобусите, че те да не се движат „един върху друг", а на интервал, който да гарантира както безопасността при движение, така и лоялната конкуренция. Планът за движението на автобусите по републиканската пътна схема и връзката на тези автобуси с общинската транспортна схема ще се изпълнява поетапно, докато изтекат всички сключени договори на превозвачите.


Печат   Е-мейл