Билетите на автобусите поскъпват с до 2 лв

Билетите за автобусите от междуградските линии вече ще са с лев или два по-скъпи от досегашните. Това съобщиха превозвачите. Повишението на цените на билетите е следствие от поскъпването на дизела с 10%, допълват компаниите от бранша. Така еднопосочният билет от София до Варна например вече струва 33 лв., а от София до Бургас - 29 лв. Малките деца и възрастните хора ще имат право на намаление, както и досега. Превозвачите по закон са задължени да предоставят намаления на възрастни хора, ученици, студенти и ветерани.

За поскъпването на автобусните билети предупредиха и от Асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт, но според тях то трябваше да се случи през есента.

„Не можем да си позволим да отлагаме повече поскъпването на билетите, защото 45% от себестойността на един курс се дължи на дизела”, коментира пред  Economy.bg  Ваньо Алексиев, управител на „Биомет”. Горивото поскъпна от 2.50 лв. на 2.73 лв. за литър.  „Биомет” повишава цените с  1 лв. Това обаче няма да покрие по-високите разходи на фирмата, категоричен е Алексиев. По думите му, ако трябваше реално да се повиши цената на автобусните билети, то поскъпването щеше с около 3.50 лв. На същото мнение е и Жаклин Раковска, директор на „Етап” и „Груп плюс”.  „Около 80% от еднопосочните билети при нас поскъпват с 1 лв., а малка част –  с 2 лв., но това в никакъв случай не е реалното увеличение, което би покрило разходите ни”, коментира тя пред Economy.bg.  По думите й в себестойността на един билет освен горивото се включват и премиите, винетките, гумите, маслата и консумативи. Всички те също са поскъпнали през тази година. „Ако отразим и тези поскъпвания, вероятно реалната цена на един билет за автобус щеше да е около 50 лв. до далечна дестинация”, смята Раковска. Никой обаче не се наема да изчислява реалната цена, тъй като тя ще бъде непосилна за клиентите, казва директорът на „Етап” и Груп плюс”.

„Очакваме да има около 5% отлив на пътници”, коментира пред Economy.bg управителят на „Юнион Ивкони” Георги Атанасов. Компанията също ще повиши цените на еднопосочните си билети с около  1 до 2 лева  в зависимост от дестинацията. Според Ваньо Алексиев обаче поскъпването на билетите не би трябвало да откаже хората да пътуват с автобус. „БДЖ не може да им предложи тази сигурност и комфорта, които предлагат автобусите”, допълва той.  От „Етап” също не очакват сериозен отлив на пътници.

Източник: Economy.bg


Печат   Е-мейл