20 лв. глобява за нередовните пътници

20 лева става глобата за нередовен пътник в столицата от днес, 1 април, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Сред промените са:
- отпадане на билета за двукратно пътуване (наземен транспорт и метро) - за 60 минути,
- отпадане на билета с талони за 5 еднократни пътувания за един пътник,
- отпадане на електронния билет за 5 еднократни пътувания за един пътник, зареден в електронната карта за пътуване в тролейбусите и трамваите,
- отпадане на електронния билет за 5 еднократни пътувания, заредени в електронна карта за пътуване с метро.
Аргументът е по-слабият интерес към някои от превозните документи.

Тарифата за всички преференциални превозни документи ще е едномесечна, без промяна на сега действащите цени. Отпадат обаче преференциалните превозни документи за две линии, както и тези с период на валидност три и шест месеца за всички преференциални категории пътници.

Контрольорите по редовността на пътниците ще продават билет за еднократно пътуване на стойност 20 лв. на пътник, който не се е снабдил предварително с превозен документ (билет или абонаментна карта) и не е закупил билет от водача, непосредствено след качването си от първа врата в превозното средство, или от билетен автомат в трамваите и тролейбусите. Целта е да се ограничат гратисните пътувания, с които се ощетяват гражданите, пътуващи с редовни превозни документи.

От 1 май всички превозни документи за обществения транспорт в София ще се издават на електронен носител, с изключение на еднодневните карти и картите за някои преференциални категории пътници по образец единен за страната.

Цената на абонаментните карти по редовна тарифа ще зависи от това дали са персонализирани или не са. За персонализираните се запазват сега действащите цени. Абонаментни карти по редовна тарифа за една линия ще се издават само за един месец. Отпада абонаментът за 2 линии.

В употреба влизат два нови абонаментни пакета - семеен и бизнес пакет. Семейният пакет дава възможност на родител да закупи на детето си ученическа карта за всички линии на 50% от цената й, когато си закупи абонаментна карта по редовна тарифа, персонализирана за всички линии. Бизнес пакетът е подходящ за фирми и ведомства с най-малко 25 човека персонал, които редовно ползват услугите на обществения транспорт в София.


Печат   Е-мейл