Затвориха за ТИР-ове всички пътища у нас

От 10.30 ч. днес, 7 февруари 2012 г.,  за товарни моторни превозни средства над 10 тона се затварят всички пътища от републиканската пътна мрежа. Ограничението се налага поради тежката метеорологична обстановка на територията на цялата страна.

Временно е затворена Северната дъга на околовръстния път на София. Автомобилите се ·да се пренасочват през Южната дъга.

Директорите на областни пътни управления получават правомощия да спират целия трафик при допълнително утежняване на обстановката след съгласуване с централата на АПИ и службите на МВР.

Междувременно обаче стана ясно, че е въведена временна организация за движение на моторните превозни средства над 10 тона, които превозват и снабдяват с храна, горива и медикаменти от първа необходимост.

Пропускането ще става по определен ред. Съответният превозвач ще трябва да отправи искане до съответното Областно пътно управление, на чиято територия се намира МПС. След съгласуване с централната администрация на АПИ и ГД "Охранителна полиция" ще бъде давано разрешение за превоз по определения маршрут. МПС ще бъде ескортирано от патрулни коли на ГД "Охранителна полиция".

Магистрала "Люлин" бе отворена за движение в двете посоки за леки и лекотоварни автомобили около 15.30 часа. По-рано днес тя бе затворена и в двете посоки поради снегонавяване.

 

Агенция "Пътна инфраструктура" призовава водачите на моторни превозни средства да се въздържат от пътувания. Ако е наложително да се информират предварително за конкретната ситуация на пътя от интернет страницата на АПИ - www.api.government.bg, или на тел.: 0700 130 20. Необходимо е шофьорите да тръгват с достатъчно гориво и заредена батерия на мобилния телефон.

Оранжев код е обявен в 27 от 28-те области на страната за 7 февруари. Очакват се силен вятър, сняг и поледица, съобщиха от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Валежите ще са значителни и ще се образува съществена нова снежна покривка - 20-50 см.

В Благоевградска област единствено е обявен жълт код.

С духащия из страната умерен и силен източен - североизточен вятър ще се образуват преспи и навявания. Пулсациите на вятъра в Източна България ще достигат и до 20-25 метра в секунда.

Температурите в по-голямата част от страната през деня ще остават без съществена промяна между -8° и -3°, понижавайки се в крайните югоизточни райони до 0°-1°. Вятърът в съчетание с отрицателни температури ще създава усещане за много по-студено време. В планините ще вали сняг, като снежната покривка ще се увеличи поне с 30-50 см, а вятърът на места ще прави непроходими преспи.

Бедствено положение е обявено в област Шумен със заповед на областния управител Димитър Александров.

45 см. достига снежната покривка в Смолян. Движението се осъществява задължително с вериги.
Снеговалежът в Смолянско спря, оставяйки съществена снежна покривка. Пътната обстановка остава усложнена, като на територията на общините Смолян и Чепеларе, високопланинските проходи и села всички автомобили трябва да се движат с вериги, товарните без ремаркета и полуремаркета.

В Смолян 15 машини продължават почистването на общинската пътна мрежа. Почистени са главните улици, както и около 70% оъ второстепенните. До 17.00 часа ще се пробият и третокласните улици. Работи се и по разчистването на пътя към село Мугла. Към момента не е препоръчително пътуването по направлението, тъй като има снегонавявания. Освен 2 снегорина се насочва и верижна машина.

По данни на Метеорологичната станция на Рожен, най-дълбока е снежната покривка по високопланинските проходи. На Рожен е 195 см. В Чепеларе са измерени 65 см., 45 см. в Смолян. Без ток са селата Мугла и Боровина.

В цялата област Плевен товарните автомобили с ремаркета и полуремаркета да се движат задължително с вериги.

Път ІІІ-407 в отсечката Совата-Царевец е затворен за технологично почистване, поради снегонавяване.

В Област Стара Загора: Път І-6 в отсечката Мъглиж-Гурково, се затваря поради снегонавяване.

В Област Смолян: Въвеждат се следните ограничения - на Път II-86 от граница с Пловдив до проход „Рожен" всички МПС да се движат с вериги, а товарните автомобили - без ремаркета и полуремаркета.

Поради снегонавяване се затваря път І-7 Силистра-Шумен и път ІІ-21 Силистра-Русе.
Въвежда се забрана за движение на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета в област Хасково.
Поради снегонавяване се затваря път ІІІ-207 Алеково-Тервел в област Добрич.
За технологично почистване поради снегонавяване се затваря път ІІІ-407 Козловец-Царевец в област Велико Търново.
Поради силно снегонавяване се затварят всички пътища в област Русе.
АМ „Люлин" се затваря и в двете посоки
, поради снегонавяване. Всички пътища в област Разград се затварят за движение на МПС, поради силно снегонавяване.


Печат   Е-мейл