Забраняват движението на камиони по празниците

Забранява се движението на тежкотоварни камиони по време на националните празници на Република България. Забраната влиза в сила за предстоящите Великденски празници. „Това ще облекчи значително трафика и ще избегне задръстванията, но най-важната цел остава намаляване на пътнотранспортните произшествия и гарантиране сигурността на българските граждани", съобщи транспортният министър Московски.

Движението на камиони ще бъде спряно в деня преди празника и последния почивен ден в часовете от 16.00 до 22.00 ч.

Тази забрана ще важи за официалните празници през цялата година, като едновременно се работи активно за създаване на необходимата инфраструктура, за да се въведе целогодишна забрана и за всички почивни дни. „Очаквам целогодишната забрана да започне да се прилага след септември 2013 г., което е достатъчен период да бъдат изградени паркинги за камионите. Така с мерките няма да навредим и на бизнеса", допълни транспортният министър.

Остава и забраната за движение на тежкотоварните автомобили лятото - от 20 май до 30 септември за петък и неделя в диапазона от 16.00 до 22.00 ч. По думите на министъра на транспорта мярката е наложителна, защото през летните месеци хората предприемат повече пътувания и рязко се увеличават тежките пътно транспортни произшествия.

„Всички тези решения са съгласувани с бранша като те подкрепят инициативата и съвместно с държавата търсят механизми за публично-частно партньорство, с което да бъдат изградени и стопанисвани паркингите за тежките камиони, които са необходими за влизане в сила на целогодишната забрана за всички почивни дни", каза министър Ивайло Московски.

В момента на територията на страната има 94 паркинга за тежкотоварни автомобили, като малка част от тях отговарят на изискванията за сигурност, битови условия и услуги. Налице са около 20 критични участъка, където тежкотоварните автомобили и земеделската техника редовно причиняват задръствания и опасност от пътно транспортни произшествия. Най-натоварените трасета са ГКПП Калотина-София-ГКПП Капитан Андреево и Русе-Велико Търново-Свиленград-ГКПП Капитан Андреево.

По нареждане на министър Ивайло Московски от началото на тази година Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация" завиши драстично и своята контролна дейност. За първото тримесечие на 2012 г. инспекторите на агенцията са съставили 5 803 акта, по които са наложени санкции за близо 3 млн. лв. Това е ръст с 7.2% на съставените актове и 17.7% увеличение на наложените санкции спрямо същия период на миналата година. Спрени са от движение З6 автомобила, извършващи нерегламентиран превоз на пътници и товари. При последната специализирана акция за проверка на таксиметрови автомобили са проверили 254 таксита и са съставени 38 акта за установени нарушения.


Печат   Е-мейл