България

ЖП инцидент - двама мъже са в тежко състояние

Около 14:30 часа лек тежкотоварен автомобил, управляван от 23 годишен пловдивчанин, бива ударен от товарен влак на прелез при пловдивското село Куртово Конаре. Инцидентът е станал, след като шофьора опитал да премине при задействани сигнални защити.

Шофьорът и неговия спътник са транспортирани до Университетска болница "Свети Георги" в интензивно отделение с политравми и опасност за живота.

Прелезът, където е станал ЖП инцидента, нямал бариера, но от 30 години насам е нямало други инциденти. Кметът на селото казва, че няма голям трафик и ако се спазват правилата на движение, не може да се случи произшествие. Според очевидец, машиниста се опитал да спре влака, а самия машинист споделя, че микробуса се появил внезапно.

След сигнал на 112, на мястото са се отзовали една полицейска кола и две линейки. Движението е спряно докато се извърши оглед на местопроизшествието.

 

Пуснаха тока за жп линията на "Дунав мост 2"

От 6 юни 2013 г. по жп трасето на "Дунав мост 2" се подава напрежение 25 kV от товарна гара Видин до края на моста в Румъния. Участъкът ще се захранва постоянно и ще се изключва само, за дейности на разстояние по-малко от 2.5 м от частите на контактната мрежа под напрежение. На 5 юни мостът, свързващ Видин и Калафат, получи Акт 15. Изпълнителят FCC Construccion предаде съоръжението на строителния надзор, а след получаването на Акт 16, мостът ще бъде предаден на държавата.

Нова транспортна организация в БДЖ

От 9 декември 2012 г. влиза в сила новият график за движение на влаковете на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД. В новата транспортна схема е заложено пускането на допълнителни влакове, които ще пътуват по различни направления в страната. Някои от оптимизациите - времето за пътуване на директните влакове между София и Варна през Пловдив, ще бъде намалено с 1 час, а влаковете между София и Благоевград ще изминават разстоянието между двата града за 35-40 минути по-кратко време.

През 2013 г. БДЖ ще запази обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през 2012 г. Превозът на пътници ще е с 510 влака, от които 10 международни бързи влака, 77 бързи влака (8 от тях със задължителна резервация), 135 пътнически влака и 288 крайградски пътнически влака.

160 км/ч от днес за влаковете между Пловдив и Димитровград

От 1 юли всички влакове по линията Пловдив - Димитровград могат да се движат със 160 км/ч. Това каза министър Ивайло Московскипо време на официалното откриване на жп отсечката. Така скоростта по железопътната линия става до 160 км/ч за пътнически влакове, 200 км/ч за влакове с накланящи се кошове и 120 км/ч за товарни влакове.

 

Влаковете на БДЖ без спални вагони, но чака вагони с климатик

От 15 май БДЖ остава без спални вагони. Единственият спален вагон ще се движи само още две нощи и ще бъде спрян от движение, съобщава БНТ.

Докато дойдат поръчаните нови вагони, във влаковете няма да се предлагат спални вагони. Така преди поредните празници и летния сезон държавната железница остава без тази услуга. След 15-ти май последният спален вагон, който се движи в композицията от София до Варна и обратно, влиза за ремонт.

По график първите 12 от общо 30 чисто нови спални вагона трябваше да пристигнат на 9 април. Това се отлага с два месеца.

"Забавянето дойде от страна на производителя, който не можа да приключи в указаните срокове и графици с изработката на вагоните. Надяваме се да влязат в експлоатация най-късно в средата на месец юни", обясни Здравко Мерджанов - директор по експлоатацията в БДЖ

Ден преди спалният вагон да потегли за последно от София към Варна, ръководството на БДЖ ще се срещне с турската фирма производител, за да договорят конкретна дата за доставката на новите возила. Едва след като преминат преглед от българска страна, ще можем да се возим в спалните вагони. Според ръководството новите вагони ще са с климатик, кафе-машина и душ-кабина.