Модернизират ЖП участъка Септември-Пловдив

Главна категория: Железопътен Посещения: 2447

Подписаха проекта за модернизация на железопътния участък Септември-Пловдив. Над 90 % от договорените средства са от оперативна програма „Транспорт". Затова министърът по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев определи днешния ден като Деня, в който започва реабилитацията на ОП „Транспорт".

Транспортният министър Ивайло Московски, който също присъства на церемонията по подписването във ВИП-салона на БДЖ, изтъкна, че общата полза от проекта е огромна, тъй като той е част от проекта „София-Пловдив". Проектът включва модернизация на ЖП отсечка Септември-Пазарджик на стойност 57.08 милиона лева без ДДС, модернизация на ЖП отсечка Пазарджик-Стамболийски на стойност 49.84 милиона лева без ДДС и модернизация на ЖП отсечка Стамболийски-Пловдив на стойност 50.93 милиона лева.

Успешната реализация на проекта ще модернизира инфраструктурата и ще осигури висока степен на безопасност на превозите. След изграждането на ЖП инфраструктурата трасето ще позволява пътническите влакове да се движат със 160 км в час, а товарните със 120 км в час. При необходимост скоростта може да достигне 200 км в час, ако се използват влакове с накланящи се кошове.

Договорите с изпълнителите на проекта, сред които две австрийски фирми, подписа шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев, който изтъкна, че с този проект България ще изпълни един от ангажиментите за развитие на инфраструктурата и подчерта, че ще бъде подобрена базата, ще се повиши качеството на инфраструктурата и ще бъде намалено времето за пътуване.

Посланикът на Австрия у нас д-р Герхард Райвегер каза, че е много радостен две австрийски фирми да участват в изграждането на жп трасето в България и изтъкна, че Септември-Пловдив е част от трансевропейски коридор, финансиран с европейски средства. „Железниците са транспортните средства на бъдещето", каза той и добави, че се нуждаем от ефективно функционираща железница, защото тя допринася за опазването на околната среда и за развитието на икономиката. Д-р Герхард Райвегер изтъкна и че напоследък железниците са все по-често конкурентни на въздушния транспорт.

Печат