ЖП мостът над Марица почти готов

Новият железопътен мост над река Марица е почти 80% готов, остава изграждането на последния от трите големи свода на съоръжението. Ремонтните дейности по жп линия от двете страни на моста също са почти приключили, съобщиха от НКЖИ.

Работата по моста е била спряна за известно време, след като наводненията от 6 февруари са повредили две от машините, които позволяват да се работи на сухо в коритото на самата река. От началото на месец май строителните дейности ще бъдат възстановени след пристигането на новата техника, уверяват от НКЖИ.

Железопътният мост над река Марица е съоръжение, каквото през последните 40 години не е строено в България. Новият мост над реката е с дължина 433 м и ще е най-дългият мост с релси в страната. Мостът е арков, с 10 сводови отвора с диаметър на дъгите от 40 м. Виадуктът се изгражда по всички съвременни изисквания, а влаковете по него ще се движат със скорости до 160 км/ч.

Изграждането на жп моста е част от проекта "Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив - Свиленград -Турска/Гръцка граници по коридори IV и IX". След приключване на ремонтните дейности на жп трасето в края на 2014 година се предвижда разстоянието Пловдив - Свиленград - Турска/Гръцка граница да се взима само за малко повече от един час.


Печат   Е-мейл