160 км/ч от днес за влаковете между Пловдив и Димитровград

От 1 юли всички влакове по линията Пловдив - Димитровград могат да се движат със 160 км/ч. Това каза министър Ивайло Московскипо време на официалното откриване на жп отсечката. Така скоростта по железопътната линия става до 160 км/ч за пътнически влакове, 200 км/ч за влакове с накланящи се кошове и 120 км/ч за товарни влакове.

 

 

На церемонията присъстваха еврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан, президентът на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и министрите Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Мирослав Найденов.

„За да се развива една държава, трябват инвестиции в хората, в малките и средни предприятия и в инфраструктурата", каза еврокомисарят Хаан. „Днес, ние сме част от общото европейско пространство и се радвам, че можем да открием участък от трансевропейски коридор IV", допълни той.

На това трасе ще бъдат извършени и тестовете на новите спални вагони, които закупихме от Турция", каза Ивайло Московски. Министър Ивайло Московски изрази надежда, че и хората ще пазят новият обект, защото вандалските прояви и кражбите са огромен проблем за железопътната ни инфраструктура.

Обектът Пловдив - Димитровград е част от проекта „Реконструкция и електрификация на жп линия Пловдив - Свиленград - турска/гръцка граница". Финансирането по него е мостово (преходно) по програма ИСПА и Оперативна програма „Транспорт. С реализирането на проекта се повишава скоростта по железопътната линия до 160 км/ч за пътнически влакове, 200 км/ч за влакове с накланящи се кошове и 120 км/ч за товарни влакове.


Печат   Е-мейл