Бургас получава 67 млн. евро, за да си оправи градския транспорт

Главна категория: Градски транспорт Посещения: 2340

Европейската комисия е одобрила отпускането на парите по оперативна програма „Регионално развитие“ за проекта „Интегриран градски транспорт на Бургас“. Проектът е на стойност 67 млн. евро и представлява най-голямата еднократна помощ, която получава досега българска община за цялостно обновяване на градския си транспорт. За сравнение столичната община инвестира в транспорта си не повече от 10-15 млн. евро годишно, ако не се смята метрото, което се финансира от оперативна програма „Транспорт“.

Решението за одобрение на проекта, подписано от члена на ЕК Джон Дали, е публикувано на сайта на оперативната програма.

С тези пари общината в Бургас ще купи 28 автобуса с дизелови двигатели и 39 с газови. Ще се изградят и бус ленти от центъра на града до летището, ще се реновира централната автогара в града, а в автобусите ще се въведе електронна система за таксуване. Ще се построят и 4 пешеходни моста и 20 километра велоалеи. Предвидено е и изграждане на единна система за видеонаблюдение и мониторинг на градския транспорт в Бургас.

25% от стойността на проекта трябва да осигури самата община. Тя вече е договорила финансиране от Европейската инвестиционна банка.

Източник: Livebiz.bg

Печат