България

Летище "София" с нова кула

Летище "София" е с нова кула за ръководство на полетите на Терминал 2, висока над 50 метра. Благодарение на нея летището ще обслужва повече самолети, дори в лоши метеорологични условия. Новата контролната кула осигурява пълна 360-градусова видимост на ръководителите на полети към пистата.

Кулата и системата за контрол на наземното движение, планирана за внедряване през 2013 г., ще улеснят безопасното обслужване при мъгла на повече излитащи и кацащи самолети за час. С новия проект на летище „София" за увеличаване на капацитета ще се достигнат до 35 - 40 самолета на час. Кулата е построена за 1 година и е проектирана да издържи при трусове до 9 степен по Рихтер.

Догодина летище София с нова 50 м. кула

Договор за работно проектиране и строителство на нова контролна кула на летище София сключваха РВД и Главболгарстрой. Кулата ще бъде 50 метра висока и ще бъде изградена близо до Терминал 2, като архитектурно двете сгради ще се допълват. Според думите на генералният директор на РВД Диян Динев, кулата ще гарантира намаление закъсненията на полетите.

Височината и мястото на кулата са така избрани, че да се осигури функциониране на летището поне още 40 години, поясни Динев. Той изтъкна още, че ще бъдат осигурени условия за въвеждане на най-новите технологии.