България

Третият лъч на метрото се отлага за април 2020

Стартът на участък 1 от третата линия на софийското метро в столицата отново се отложи. Той ще бъде пуснат най-рано през април 2020 година, обяви инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД пред транспортната комисия на Столичния общински съвет, пише "Дневник". Това е трасето от метростанция „Красно село“ до кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“. То е дълго 4 км и включва още станциите при бул. „България“, при Медицинска академия и НДК.

Това е поредно отлагане на пускането на третия лъч на метрото. Първоначално се очакваше той да бъде пуснат до края на октомври 2019 г., но малко по-късно срокът се удължи и беше казано, че първите метровлакове по третия лъч ще тръгнат през февруари 2020 г. На днешното заседание стана ясно, че началото на дългоочакваната метролиния отново ще се отложи с още два месеца.

След година до летището с метро, обеща Фандъкова

След една година вече ще имаме връзка на метрото с летището и нови около 98 хиляди души ще могат да ползват ежедневно линията. Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при инспекция на лъча до летището, цитирана от БиТиВи. Градоначалничката е категорична, че метрото остава един от най-успешните европейски проекти.

Строителството и в двата участъка, които в момента се изграждат на метрото в столицата, върви по график - от бул. „Цариградско шосе" до аерогарата е изпълнен вече над 60%. Работи се активно и заедно се реновират и булевардите. 4 км нови булеварди очакваме още тази есен, сподели Йорданка Фандъкова. Тя смята, че основните дейности би трябвало да са приключили до края на годината. По повод цената на билетите за градския транспорт, градоначалникът коментира, че „европейските практики са да насочим гражданите повече към картите, за да може да има повече сигурност и хората да не пътуват гратис".

Кметицата каза още, че градският транспорт се модернизира - вече се движат нови трамваи и тролеи. До края на годината се очакват и нови автобуси. Напредваме със строителството на метрото, което е много удобно, особено сега при затруднението на движението по някои булеварди, подчерта Фандъкова. Тя припомни за тези, които идват от автомагистрала „Тракия", че буферният паркинг на Цариградско шосе е добра алтернатива да не се попада в задръствания.

Проектът за третия метродиаметър се планира по ОП „Транспорт". Столичният кмет обясни, че до момента проектът е включен в плановете и няма проблеми в това отношение. От думите й стана ясно, че няма проблеми и със съфинансирането на участъците, които се изграждат в момента.

Източник: News.bg

Строежът на софийското метро затваря 2 платна в „Младост" 2

От 15 май до 31 декември се затварят две платна от булевард „Александър Малинов" в столичния квартал Младост 2. Ограничението е заради строителството на първия етап от продължението на метрото от станция „Младост 1" до станция „Бизнес парк" в жк „Младост 4".

За целта в участъка между ул. „Филип Аврамов" и ул. „Проф. Ал. Тодоров - Балан" се забранява движението в левите платна и в двете посоки на булеварда. Движението на превозни средства в двете посоки ще се извършва в дясното платно за движение в участъка.

Заради въведените промени ще бъдат променени маршрутите на автобусите по автобусни линии 306 и 413. В посока жк „Младост 2" автобусите по линия номер 306 ще се движат от ул. „Йерусалим" по бул. „Андрей Сахаров" в посока кръстовището на две нива над бул. „Андрей Ляпчев" и от там до крайната си спирка - двупосочно. Превозните средства ще спират на всички съществуващи спирки.

В посока Централна жп гара автобусите по линия номер 413 ще се движат от ул. „Атанас Москов" направо по ул. „Проф. Ал. Тодоров - Балан", ул. „Св. Киприян", по дяснята лента при кръстовището на две нива над бул. „Андрей Ляпчев" и оттам по бул. „Андрей Ляпчев" по маршрута си - двупосочно. Превозните средства ще спират на новоразкритите временни спирки „Естакадата ж.к. „Младост 2".

Източник: News.bg

EК одобри финансирането на разширението на метрото в София

Европейската комисия одобри финансирането по Етап III от проекта за разширение на метрото в София, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта. Това е участъкът от метрото от бул. "Цариградско шосе" до летище "София" (лот 1) и линията от ж.к. "Младост 1" до Бизнес парка в ж.к. "Младост 4" (лот 2).

Кръстовището на Сточна гара в София - в ремонт

От Столична община съобщиха, че кръстовището на Сточна гара се затваря за ремонт за уикенда 27-28 октомври.

Ремонтът е част от започналите през миналата седмица дейности по бул. “Христо Ботев” в отсечката до Централна гара. Затова се се променят маршрутите на 13 градски линии. Това са номера 1, 4, 7, 11, 18, 20, 21, 26, 27, 29, 37, 44 и 99: