Третият лъч на метрото се отлага за април 2020

Стартът на участък 1 от третата линия на софийското метро в столицата отново се отложи. Той ще бъде пуснат най-рано през април 2020 година, обяви инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен“ ЕАД пред транспортната комисия на Столичния общински съвет, пише "Дневник". Това е трасето от метростанция „Красно село“ до кръстовището на бул. „Патриарх Евтимий“ и ул. „Граф Игнатиев“. То е дълго 4 км и включва още станциите при бул. „България“, при Медицинска академия и НДК.

Това е поредно отлагане на пускането на третия лъч на метрото. Първоначално се очакваше той да бъде пуснат до края на октомври 2019 г., но малко по-късно срокът се удължи и беше казано, че първите метровлакове по третия лъч ще тръгнат през февруари 2020 г. На днешното заседание стана ясно, че началото на дългоочакваната метролиния отново ще се отложи с още два месеца.

В момента метролинията е на технологичен етап от изпитанията на автоматичните системи за управление, които се извършват от фирмата производител „Сименс“. Срокът за тях е 9 месеца, обясни инж. Братоев.

„На първите две станции екипът на „Сименс“ започна работа още през юни и там вече са почти на финала на изпитанията“, каза той. Сега се въвежда софтуерната информация по готовото трасе. От всяка точка по маршрута ще се получава информация за влака в диспечерския център. Новите влакове са напълно автоматизирани и функциите на машиниста са ограничени, но в екстремни ситуации той може да поеме ръчно управление, добави Братоев.

Цялата работа по първия участък на третата метролиния трябва да приключи „по-рано от месец май“, каза той пред транспортната комисия. Строителните работи по другия участък - от „Попа“ до метростанция „Ген. Владимир Вазов, завършват през този декември, обяви Братоев.

Следващият етап на третия метродиаметър – от „Красно село“ през „Овча купел“ до гара на жп линията София - Перник, е готов на около 70%. Той ще има 4 метростанции и строителството по него ще завърши през пролетта. Тогава ще започнат 9-месечните изпитания на системите за управление, отбеляза Братоев, което означава, че през 2021 г. би трябвало да започне експлоатацията му.