Технологии

Щатска технология спира автомобилните катастрофи

Американска технология ще сложи край на автомобилните катастрофи! Университетът на Мичиган стартира разработването на нова технология за безопасност на движението на превозните средства, в основата на която е изпращането и получаването на съобщения между автомобилите и околната инфраструктура. Разработката ще струва поне 20 милиона долара и ще бъде тествана в реални условия в американския град Ан Арбър, където се намира основния корпус на Мичиганския университет. Ан Арбър е с население от 114 024 жители, от които 36 892 (32%) са студенти.

В рамките на тестовия период ще бъдат инсталирани безжични комуникационни устройства на близо 3000 превозни средства, които ще позволят на автомобили, камиони и автобуси да „говорят“ помежду си.

автомобили с комуникационни устройства

Учените ще изградят информационна мрежа между превозните средства в трафика и околната инфраструктура. С иновативните устройства също ще бъдат снабдени светофари и други сигнални знаци на пътя, разположени на кръстовища, завои и по протежение на местната магистрала. По този начин ще се изгради информационна мрежа между превозните средства в трафика и околната инфраструктура. Всеки елемент в тази система ще има точна информация за местоположението и скоростта на околните обекти. Водачите ще бъдат сигнализирани за потенциална ситуация на катастрофа и ще имат достатъчно време да реагират в случаи, когато например внезапно спре автомобил, при внезапна смяна на лентата, при резки промени в трафика и др.

Статистиката сочи, че автомобилните катастрофи са водещата причина за смърт на хора, които са на възраст между 4 и 35 години.

Източник: www.mister.bg