България

Метрото в София - още маршрути след 2021 г.

Метрото в София се развива и разширява, а на предстояща среща на Столичния Общински Съвет ще бъдат гласувани следващите разклонения. Това са:

- от линия 1 на метрото - 2 км от Бизнес парка в Младост към Симеоновски лифт, което ще свърже столицата с Витоша, така че ще можем да ходим с метро и на планина

- от линия 3 на метрото, която е в строеж в момента - тук е по-интересната част, която се очаква да осигури свързаност на нови квартали. Това отклонение ще е с дължина 6 км, предимно около кв. Гео Милев, с метростанции съответно: Военна академия “Г. С. Раковски”; 31 СОУ; 93 СОУ, кръстовището на “Гео Милев” и “Иван Димитров - Куклата”; кръстовището на бул. “Асен Йорданов” и “Шипченски проход”; зала “Арена Армеец”; кръстовището на бул. “Цариградско шосе” с ул. “Проф. Петър Мутафчиев”.

Тези трасета ще започнат да се строят след 2021 г., така че скоро няма да ги видим готови, но подземният транспорт в столицата е необходимост, ако искаме да намалим задръстванията. Преди да се стигне до изграждането на тези метростанции, ще се довършат отсечките от метролиния № 3: бул. "Владимир Вазов – бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" – Орлов мост – НДК – ж. к. "Красно село" – ж. к. "Овча купел”. Това са общо 12 км, с 12 метростанции. Проектът за Етап 1 от Линия 3 включва цялостно изграждане на участъка - бул. "Вл. Вазов" – ЦГЧ – ж. к. "Красно село". Той е дълъг 8 км, с 8 станции, метродепо „Земляне” и включва доставка на 20 метровлака от фирма „Сименс”. Етап 2 включва трасето от ж. к. "Красно село" – ж. к. "Овча Купел" – ж. п. линията София-Перник в кв. Горна баня. Дължината му е 4 км, с 4 метростанци. Финансирането, както обикновено, е от Европейския фонд за регионално развитие плюс съфинансиране от Столичната община.

ЖП инцидент - двама мъже са в тежко състояние

Около 14:30 часа лек тежкотоварен автомобил, управляван от 23 годишен пловдивчанин, бива ударен от товарен влак на прелез при пловдивското село Куртово Конаре. Инцидентът е станал, след като шофьора опитал да премине при задействани сигнални защити.

Шофьорът и неговия спътник са транспортирани до Университетска болница "Свети Георги" в интензивно отделение с политравми и опасност за живота.

Прелезът, където е станал ЖП инцидента, нямал бариера, но от 30 години насам е нямало други инциденти. Кметът на селото казва, че няма голям трафик и ако се спазват правилата на движение, не може да се случи произшествие. Според очевидец, машиниста се опитал да спре влака, а самия машинист споделя, че микробуса се появил внезапно.

След сигнал на 112, на мястото са се отзовали една полицейска кола и две линейки. Движението е спряно докато се извърши оглед на местопроизшествието.

 

Пуснаха тока за жп линията на "Дунав мост 2"

От 6 юни 2013 г. по жп трасето на "Дунав мост 2" се подава напрежение 25 kV от товарна гара Видин до края на моста в Румъния. Участъкът ще се захранва постоянно и ще се изключва само, за дейности на разстояние по-малко от 2.5 м от частите на контактната мрежа под напрежение. На 5 юни мостът, свързващ Видин и Калафат, получи Акт 15. Изпълнителят FCC Construccion предаде съоръжението на строителния надзор, а след получаването на Акт 16, мостът ще бъде предаден на държавата.

Нова транспортна организация в БДЖ

От 9 декември 2012 г. влиза в сила новият график за движение на влаковете на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД. В новата транспортна схема е заложено пускането на допълнителни влакове, които ще пътуват по различни направления в страната. Някои от оптимизациите - времето за пътуване на директните влакове между София и Варна през Пловдив, ще бъде намалено с 1 час, а влаковете между София и Благоевград ще изминават разстоянието между двата града за 35-40 минути по-кратко време.

През 2013 г. БДЖ ще запази обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през 2012 г. Превозът на пътници ще е с 510 влака, от които 10 международни бързи влака, 77 бързи влака (8 от тях със задължителна резервация), 135 пътнически влака и 288 крайградски пътнически влака.

160 км/ч от днес за влаковете между Пловдив и Димитровград

От 1 юли всички влакове по линията Пловдив - Димитровград могат да се движат със 160 км/ч. Това каза министър Ивайло Московскипо време на официалното откриване на жп отсечката. Така скоростта по железопътната линия става до 160 км/ч за пътнически влакове, 200 км/ч за влакове с накланящи се кошове и 120 км/ч за товарни влакове.