Нова транспортна организация в БДЖ

От 9 декември 2012 г. влиза в сила новият график за движение на влаковете на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД. В новата транспортна схема е заложено пускането на допълнителни влакове, които ще пътуват по различни направления в страната. Някои от оптимизациите - времето за пътуване на директните влакове между София и Варна през Пловдив, ще бъде намалено с 1 час, а влаковете между София и Благоевград ще изминават разстоянието между двата града за 35-40 минути по-кратко време.

През 2013 г. БДЖ ще запази обема на превозите с железопътен транспорт, осъществявани през 2012 г. Превозът на пътници ще е с 510 влака, от които 10 международни бързи влака, 77 бързи влака (8 от тях със задължителна резервация), 135 пътнически влака и 288 крайградски пътнически влака.

Периодите на движение на някои влакове са оптимизирани според обема на превозите през отделните дни от седмицата. Предвидено е редуциране на някои влакове, които са с изключително ниска рентабилност и чието движение реализира неоправдани разходи. В новият график за движение на влаковете няма железопътни участъци, в които да е преустановено обслужването с железопътен транспорт.

Чрез направените корекции в разписанията на влаковете е постигнато значително намаление във времето за пътуване на някои влакове в определени участъци. Времето за пътуване на директните влакове между София и Варна през Пловдив, ще бъде намалено с 1 час, а влаковете между София и Благоевград ще изминават разстоянието между двата града за 35-40 минути по-кратко време.

С влизането в сила на новото разписание ще бъдат пуснати в движение 2 допълнителни бързи влака между София и Бургас през Карлово. Бързият влак от София за Бургас ще заминава от София в 11:45 ч. и ще пристига в Бургас в 17:59 ч. Влакът от Бургас за София ще тръгва от Бургас в 09:05 ч. и ще пристига в София в 15:18 ч.

Подобрява се обслужването с железопътен транспорт на пътниците от областите Силистра и Разград, като за целта ще се движат директни вагони по маршрута Силистра - Самуил - Разград - Русе - София и обратно.

При изготвянето на новата транспортна схема е предвидено движението на допълнителни крайградски пътнически влакове, които ще обслужват предимно пътуващите до работните си места и обратно в пиковите часове на деня. В региона на София ще бъдат пуснати в движение четири допълнителни пътнически влака. От Своге за София всяка сутрин ще пътува още един пътнически влак, който ще заминава от Своге в 06:45 ч. и ще пристига в София в 07:36 ч. В следобедните часове от София за Своге също ще се движи още един пътнически влак, който ще тръгва от София в 17:06 ч. и ще пристига в Своге в 17:54 ч. През работните дни от седмицата по маршрута Перник - София също е предвидено да пътува още един допълнителен влак, който ще заминава от Перник в 07:00 ч. и ще пристига в София в 07:56 ч. Допълнителен пътнически влак ще се движи и всяка сутрин от Вакарел за София. Влакът ще тръгва от Вакарел в 07:08 ч. и ще пристига в София в 07:57 ч.

През летния сезон на 2013 г. ще се движат и 10 допълнителни международни бързи влака, които ще пътуват в определени дни от седмицата.

Подробна информация за новия график за движение на влаковете клиентите на „Холдинг Български държавни железници" ЕАД могат да получат от всички железопътни бюра и гари в страната.


Печат   Е-мейл