Метрото в София - още маршрути след 2021 г.

Метрото в София се развива и разширява, а на предстояща среща на Столичния Общински Съвет ще бъдат гласувани следващите разклонения. Това са:

- от линия 1 на метрото - 2 км от Бизнес парка в Младост към Симеоновски лифт, което ще свърже столицата с Витоша, така че ще можем да ходим с метро и на планина

- от линия 3 на метрото, която е в строеж в момента - тук е по-интересната част, която се очаква да осигури свързаност на нови квартали. Това отклонение ще е с дължина 6 км, предимно около кв. Гео Милев, с метростанции съответно: Военна академия “Г. С. Раковски”; 31 СОУ; 93 СОУ, кръстовището на “Гео Милев” и “Иван Димитров - Куклата”; кръстовището на бул. “Асен Йорданов” и “Шипченски проход”; зала “Арена Армеец”; кръстовището на бул. “Цариградско шосе” с ул. “Проф. Петър Мутафчиев”.

Тези трасета ще започнат да се строят след 2021 г., така че скоро няма да ги видим готови, но подземният транспорт в столицата е необходимост, ако искаме да намалим задръстванията. Преди да се стигне до изграждането на тези метростанции, ще се довършат отсечките от метролиния № 3: бул. "Владимир Вазов – бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" – Орлов мост – НДК – ж. к. "Красно село" – ж. к. "Овча купел”. Това са общо 12 км, с 12 метростанции. Проектът за Етап 1 от Линия 3 включва цялостно изграждане на участъка - бул. "Вл. Вазов" – ЦГЧ – ж. к. "Красно село". Той е дълъг 8 км, с 8 станции, метродепо „Земляне” и включва доставка на 20 метровлака от фирма „Сименс”. Етап 2 включва трасето от ж. к. "Красно село" – ж. к. "Овча Купел" – ж. п. линията София-Перник в кв. Горна баня. Дължината му е 4 км, с 4 метростанци. Финансирането, както обикновено, е от Европейския фонд за регионално развитие плюс съфинансиране от Столичната община.


Печат   Е-мейл