EК одобри финансирането на разширението на метрото в София

Европейската комисия одобри финансирането по Етап III от проекта за разширение на метрото в София, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта. Това е участъкът от метрото от бул. "Цариградско шосе" до летище "София" (лот 1) и линията от ж.к. "Младост 1" до Бизнес парка в ж.к. "Младост 4" (лот 2).

Общата стойност е близо 240 млн.евро, от които общо допустими за финансиране по програмата са около 136 млн.евро. Проектът се финансира по оперативната програма "Транспорт" чрез Европейския фонд за регионално развитие. Бенефициент е "Метрополитен" ЕАД.

Началото на изграждане на участъка от метрото бул. "Цариградско шосе" -ж.к "Дружба- Летище", започна през ноември Началото на изграждане на участъка от метрото бул. "Цариградско шосе" -ж.к "Дружба- Летище", започна през ноември.

С осъществяването на проекта ще бъдат изградени 7 метростанции и над 7 км двурелсово жп трасе. След пускането в експлоатация се очаква да се реализират нови над 53 000 пътувания дневно. Ще бъдат открити над 300 работни места. Подземната железница ще осигури бърза връзка между най-населените квартали на София, централната част на града, централната ж.п. и автогара и летище "София", както и Бизнес парка.

Очаква се до няколко месеца да започнат строителните работите и по трасето до Бизнес парка. Планирано е новите метроотсечки да бъдат пуснати в експлоатация през пролетта на 2015 г.


Печат   Е-мейл