Нощен градски транспорт в София

Нощен градски транспорт тръгва от 7 април 2018 година в София, съобщи зам.-кметът на Столична община Евгени Крусев. Линиите са 4 на брой, и ще пресичат града, така че да има връзка с всички квартали. Те ще се движат от 00.00 часа до 04.00 часа. Общата спирка на четирите линии, които ще носят съответно следните номера N1, N2, N3 и N4, ще е на пл. „Княз Александър Първи“. Цената на нощната карта за всички линии е 2 лева, а тя ще се продава от кондуктори вътре в автобусите. Колите на обществения транспорт ще имат отличителни знаци за нощен превоз, а спирките ще бъдат брандирани, така че да е ясно, че колите минават от там.

  • Линия №1 ще върви по маршрута ж.к.“Люлин 1,2“- ж.к.“Младост 4“.
  • Линия №2 ще свързва кв. „Обеля“ – ж.к. „Студентски град“.
  • Автобусите от линия№3 ще се движат между ж.к. „Овча Купел 2“ – ж.к. „Левски“ (Автостанция Изток)
  • Линия №4 - ж.к. „Дружба 2“ между ж.к. „Гоце Делчев“. Във всички Пунктове за продажба на превозни документи ще има карти с новите маршрутни схеми.
  • Автобусите няма да спират на всяка спирка, ако на нея няма хора, каза Крусев. Интервалът за движение ще е 40 минути, а времето за прекачване между линиите на общата спирка на пл. „Княз Александър Първи“– 5 минути.

Близо 900 000 лева са заделени за въвеждането на нощния транспорт. Общото увеличение на средствата за подобряване на услугата е 18 млн. лева като останалата част от средства са както за увеличаване на броя на колите за обществения превоз през активната част на деня, което намалява времето за чакане по спирките, така и за подобряване условията на труд в системата на градския транспорт.

Във всеки от автобусите ще има видеонаблюдение, както и паник бутон за шофьорите и кондукторите.


Печат   Е-мейл